Psychotherapie

Inleiding

Psychotherapie is bedoeld voor mensen die structurele veranderingen in hun leven willen aanbrengen. Dit houdt in dat we niet te lang 'praten over' maar werken in en vanuit de ervaring. We zoeken samen naar de patronen in het leven van onze cliŽnten en helpen hen deze - indien nodig - te veranderen in de gewenste richting.

Centraal staat het thema 'gezondheid en gezond functioneren'.

In het eerste gesprek gaan we na wat het doel is van de cliŽnt en welke begeleiding hij nodig heeft voor dit gezond functioneren. We maken op grond daarvan een werkafspraak. Ook leggen we onze huisregels voor: wederzijdse afspraken om zorgvuldig en effectief te kunnen werken. We werken meestal kortdurend en intensief. Centraal staat de eigen ervaring. Daarnaast bieden we theoretische kaders aan die bijdragen aan het inzicht in de eigen situatie. Zodra de cliŽnt zijn doel bereikt heeft, nemen we afscheid.

 

Individuele therapie

Wanneer mensen fundamentele veranderingen aan willen brengen in (de kwaliteit van) hun leven, is therapie daarvoor de aangewezen weg. Vaak komen mensen met een klacht. Eťn van de eerste dingen die we doen, is het vertalen van de klacht naar een doel. Immers, Cassandra werkt doelgericht: welk doel wil de cliŽnt verwezenlijken in zijn/haar leven? Van daaruit start het therapeutisch proces, waarin cliŽnt en therapeut samenwerken om het doel van de cliŽnt te bereiken. Meestal werken we eens per week of per twee weken een uur. We vragen cliŽnten een kort verslag van iedere sessie te maken.

Individuele therapie vindt plaats op afspraak in onze ruimte in Cassandra. Wanneer de grote ruimte in gebruik is, wordt uitgeweken naar de kleine ruimte. Een onderdeel van een individueel traject kan zijn het deelnemen aan een groepsgebonden activiteit, bijvoorbeeld een familieopstelling.

 

Relatietherapie

Wanneer de relatie tussen twee mensen centraal staat in het therapeutische proces, spreken we van relatietherapie. Er gaat veel aandacht naar de communicatiepatronen tussen beide cliŽnten. De patronen die de partners met elkaar ontwikkeld hebben en die aanleiding geven tot de hulpvraag worden onderzocht en bewust gemaakt. De partners worden uitgenodigd hun eigen aandeel in deze patronen te veranderen.

Meestal vinden in relatietherapie ook kleine stukjes individueel werk plaats, waarin ťťn van de partners via introspectie de oorsprong van het eigen aandeel onderzoekt.

Soms kan er voor gekozen worden dat ťťn of beide partners als onderdeel van een relatietherapietraject een individueel traject volgen.
Een sessie duurt ťťn of anderhalf uur.
De frequentie van de afspraken wordt in onderling overleg bepaald.

<< terug...